Bijzondere insecten.

Van de vele bijzondere insecten die ik ontmoet in het Hoosden in dit blog een drietal nader bekeken en beschreven. (Photo by Erik)
Donacia marginata. (Photo by Erik)

Donacia marginata is een keversoort uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae).

BRON: Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Donacia_marginata)

Meer interessants over dit insect kan ik niet vinden op internet. Plaats een reactie als je er meer over kunt vertellen!

Lieveheersbeestje (Photo by Erik)

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippeling lieveheersbeestje(Coccinella septempunctata).

Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes en veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien en zijn zeer populair, maar soorten die schimmels of planten eten, verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.

Lieveheersbeestjes hebben een ronde, vaak halfbolvormige vorm met korte pootjes die net als de kleine antennes onder het dek- en nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben vaak rode, gele, witte, zwarte en oranje kleuren en zijn vaak gestippeld.

In België en Nederland komt een zestigtal soorten voor met een grootte van 2 tot 10 millimeter. De kevers en de larven zijn vaak roofdieren van onder andere bladluizen (die vaak worden beschermd door mieren vanwege hun zoete afscheiding), maar er zijn ook lieveheersbeestjes met een plantaardig dieet.

De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd. De kleur en de vlekken op de dekschilden spelen wel een belangrijke rol bij het op naam brengen van de verschillende soorten.

BRON: Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieveheersbeestjes)

Veldsprinkhaan (Photo by Erik)

Veldsprinkhanen (Acrididae) zijn een familie van rechtvleugelige insecten die behoren tot de kortsprietigen.

Veldsprinkhanen zijn allemaal typische sprinkhanen met een gepantserd lichaam, zeer goed ontwikkelde achterpoten, meestal duidelijke vleugels en korte antennes. Sommige soorten hebben felle kleuren op lichaam en vleugels om vijanden af te schrikken. Tsjirpen doen ze door met hun achterdijen langs de voorvleugels te wrijven, die gaan trillen en het geluid maken. Ze worden 1 tot 8 cm lang, 2 gram zwaar en 3 tot 6 maanden oud.

Vrijwel alle soorten zijn goed gecamoufleerd en de meeste eten grassen, hoewel er ook tamelijk veel soorten zijn die andere planten eten. Enkele soorten produceren bijtende stoffen. Zelf dienen ze als voedsel voor parasitaire wespen en vliegen, keverlarven, vogels en reptielen.

Mannetjes zingen overdag om de meestal grotere vrouwtjes te lokken. Het mannetje gaat tijdens de paring boven op het vrouwtje zitten. De paring zelf duurt een uur, maar het mannetje blijft soms meer dan een dag op het vrouwtje zitten om rivalen te weren. In de nazomer boort het vrouwtje een aantal keer een gat in de grond en zet daarin telkens 10 tot 100 eieren af, beschermd door een schuimlaag, die na 10 à 20 dagen of de volgende lente uitkomen. Na enige tijd zijn de jonge sprinkhanen (nimfen) volwassen.

In West-Europa behoren een flink aantal soorten tot deze familie, maar de soortenrijkdom is groter in de tropen en subtropen.

BRON: Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Veldsprinkhanen)

Deel:

Meer berichten

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud

“mijn”tuin door het jaar

Afgelopen jaar heb ik “mijn” tuin regelmatig in beeld gebracht, van beginnende groei, via overwoekering tot sneeuw en ijs.

Start van de lente!

Op zondagmorgen heel vroeg, want de zomertijd is vannacht ingegaan, zijn we op pad gegaan met Marianne Janssen. Natuurlijk houden we afstand, wat niet in alle situaties lukt.
Het doel vandaag is geluiden van vogels te leren (her)kennen.
Bij onze verzamelplaats, voor we op stap gaan, begint de “scholing” al. En die gaat verder dan vogels horen en spotten.
In dit blog een fotoreportage van wat we die ochtend zagen.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.