Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Zoals altijd zie ik meer dan waar ik voor ga. Een ree heeft mij eerder gezien dan andersom en is er al vandoor voor ik een foto kan maken. Als ik even later bij de sloot kom valt de meerkoet mij op die druk doende is nestmateriaal te verzamelen. Waarschijnlijk is ze in de buurt een nest aan het maken en ik besluit dat stuk van de sloot voorlopig te mijden.

Waterhoentje

Het merendeel van de libellen die ik waarneem betreft azuurwaterjuffers. Het mannetje is o.a. herkenbaar aan de blauwe delen in het achterlijf waarvan er 3 even lang zijn.

Azuurwaterjuffer, mannetje

Ik vervolg mijn telroute en zie rechts van me een grotere libel over het water heen en weer patrouilleren. Ik weet niet welke soort het is en hoop dat ie gaat zitten zodat ik een goede foto kan maken om te kunnen determineren. Helaas weet deze piloot van geen uitrusten en probeer ik hem in de lucht te arresteren. Dat lukt uiteindelijk. Thuis leer ik de naam van deze prachtige vlieger, de smaragdlibel.

Smaragdlibel

Terwijl ik verder tel kan ik niet om het gekwaak van de groene kikkers heen. Wat gaan die tekeer zeg! Voorzichtig nader ik het poeltje waar ze zitten. Ik zie de klankblazen regelmatig opbollen en zich weer legen.

Poelkikkers

De Poelkikker is een net als de Meerkikker een groene kikker. In Nederland komen deze twee soorten voor. Enkele kenmerken om ze van elkaar te onderscheiden zijn:

  • Poelkikker is een stuk kleiner;
  • Kleur onderbuik van de Poelkikker is egaal wit en van de Meerkikker grijsachtig gemarmerd;
  • De Poelkikker heeft een witte kwaakblaas en de Meerkikker een grijze.

Als het einde van de route nadert ontdek ik nog een nieuwe luchtacrobaat. Hij is een Viervlek en tevens de laatste libelwaarneming van deze dag. Foto: Zie eerste foto van dit blog.

Deel:

Meer berichten

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud zijn. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Stuur ons een bericht