Dassenburcht en meer…

9:00 uur • 6-12° C zonnig
Ruud en Joyce op pad over de steilrand.

De sneeuwklokjes bloeien, het ijs is weer vloeibaar, aan het gras in elzenbroekbos zie je hoe het water weggetrokken is. Het ligt richting de vennetjes.

De bever heeft zijn oude knaagwerk aan een populier weer opgepakt. Eens kijken of hij nu wel door blijft werken aan deze boom.

Verse knaagsporen van een bever.

Op het pad ontdekken we verse sporen van reeën, bij de twee solitaire holen zien we dassensporen. Dus toch das in plaats van vos?

De wilde varkens zijn ook nog aanwezig. We ontdekken in broekbos een ketel waar ze lekker gelegen hebben. Uiteraard ook overal wroetsporen.

Rustketel van de wilde zwijnen.

En dan een afdruk in hoopje geel zand… mmm het lijken 3 vingers en we zien geen nagels… zou het dan toch eens iets anders zijn?? De wasbeer misschien? We weten dat hij in Hoosden zit. Maar bij nader inzien heeft een gezonde wasbeer toch echt 5 vingers.

Pootafdruk met 3 vingers en geen nagels…?

We hebben vanochtend het gebied van de grote dassenburcht onderzocht. Wat een bedrijvigheid! We besluiten dat in dat kerngebied eigenlijk 4 burchten te onderscheiden zijn. 1 burcht is niet in gebruik (alle ingangen zijn ingestort) In de andere 3 gebieden zijn de families druk. Overal pootafdrukken, diverse gangen waar vers zand te zien is. En op sommige plekken gesleep van nestmateriaal. Prachtig, dat dit gebied benut blijft ondanks de wandelroute die er dwars over heen gaat. Duidelijk zichtbaar is dat de dassen in twee dekzandlagen aan het graven zijn. Op de hellingen is t geel zand. Op de top (tussen de bramen) is het zand meer rood van kleur. De wissels gaan op diverse plekken het landbouwgebied in. Maar ook naar het broekbos zijn duidelijk sporen te zien. De das heeft hier een geweldig leefgebied. En dat samen met de reeën, vossen, bevers, de wilde varkens en de wasbeer… eens kijken of we de laatste nog eens ontdekken (blijkt heel lastig te zijn).

Steilrand met diverse ingangen van de dassenburcht.

Deel:

Meer berichten

Winterse sferen

Het vriest nog flink als we deze ochtend om 10 uur hebben afgesproken bij de Geluksplek (nr 8) aan De Dreeft. Ruud en ik gaan

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.