Dassenburcht en meer…

9:00 uur • 6-12° C zonnig
Ruud en Joyce op pad over de steilrand.

De sneeuwklokjes bloeien, het ijs is weer vloeibaar, aan het gras in elzenbroekbos zie je hoe het water weggetrokken is. Het ligt richting de vennetjes.

De bever heeft zijn oude knaagwerk aan een populier weer opgepakt. Eens kijken of hij nu wel door blijft werken aan deze boom.

Verse knaagsporen van een bever.

Op het pad ontdekken we verse sporen van reeën, bij de twee solitaire holen zien we dassensporen. Dus toch das in plaats van vos?

De wilde varkens zijn ook nog aanwezig. We ontdekken in het broekbos een ketel waar ze lekker gelegen hebben. Uiteraard ook overal wroetsporen.

Rustketel van de wilde zwijnen.

En dan een afdruk in hoopje geel zand… mmm het lijken 3 vingers en we zien geen nagels… zou het dan toch eens iets anders zijn?? De wasbeer misschien? We weten dat hij in Hoosden zit. Maar bij nader inzien heeft een gezonde wasbeer toch echt 5 vingers.

Pootafdruk met 3 vingers en geen nagels...?

Dassenburcht

We hebben vanochtend het gebied van de grote dassenburcht onderzocht. Wat een bedrijvigheid! We besluiten dat in dat kerngebied eigenlijk 4 burchten te onderscheiden zijn. 1 burcht is niet in gebruik (alle ingangen zijn ingestort) In de andere 3 gebieden zijn de families druk. Overal pootafdrukken, diverse gangen waar vers zand te zien is. En op sommige plekken gesleep van nestmateriaal. Prachtig, dat dit gebied benut blijft ondanks de wandelroute die er dwars over heen gaat. Duidelijk zichtbaar is dat de dassen in twee dekzandlagen aan het graven zijn. Op de hellingen is t geel zand. Op de top (tussen de bramen) is het zand meer rood van kleur. De wissels gaan op diverse plekken het landbouwgebied in. Maar ook naar het broekbos zijn duidelijk sporen te zien. De das heeft hier een geweldig leefgebied. En dat samen met de reeën, vossen, bevers, de wilde varkens en de wasbeer… eens kijken of we de laatste nog eens ontdekken (blijkt heel lastig te zijn).

 

Steilrand met diverse ingangen van de dassenburcht.

Het dassenburcht-complex ingetekend op de hoogtekaart (bron: www.ahn.nl)

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht