De geboorte van …

Vandaag ga ik op zoek naar het voorstadium van de libel, een libellenlarve die gaat uitsluipen. (Photo by Erik)

Libellen zijn amfibisch. De larve leeft in het water en vervelt een aantal keer terwijl ze groeit. Eenmaal groot verlaat de larve het water en vervelt een laatste keer. De huid barst open en de libelle sluipt eruit (zoals dat wordt genoemd; libellen verpoppen dus niet). Ze strekt het achterlijf en vleugels en als deze zijn uitgehard vliegt ze weg.

Hier zie je een serie foto’s van dit fascinerende proces, waargenomen in het Hoosden.

De libelle is zojuist uit de huid geslopen. (Photo by Erik)
Na enige tijd draait ze zich om. Vleugels zijn al zichtbaar. (Photo by Erik)
De vleugels ontluiken langzaam. (Photo by Erik)
En nemen de voor libellen zo bekende vormen aan. (Photo by Erik)
Een eenmaal opgedroogd vliegt ze er vandoor. (Photo by Erik)

Om welke libellensoort het hier gaat durf ik niet te zeggen. Verse dieren hebben vaak nog niet de kleuren van volgroeide exemplaren.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht