De platbuik.

De platbuik doet z'n naam eer aan. Op m'n zoektocht vandaag ontmoet ik zowel het mannetje als vrouwtje. (Photo by Erik)
Platbuik mannetje (Photo by Erik)

De platbuik (Libellula depressa) is een insect dat behoort tot de orde libellen (Odonata) en de familie van de korenbouten (Libellulidae).

De platbuik is een pionierssoort en meestal te vinden bij kleine wateren met weinig vegetatie. De volwassen mannetjes van de platbuik zijn blauw van kleur terwijl de vrouwtjes een bruingele kleur hebben.

De platbuik is een forse libel die niet zo lang is als sommige andere soorten maar goed opvalt door het duidelijk afgeplatte achterlijf waaraan de naam ‘plat’buik te danken is. Dankzij het afgeplatte achterlijf is de platbuik in België en Nederland niet met andere soorten te verwarren. De kleur van het achterlijf, het grootste deel van het lichaam is blauw bij de mannetjes en bruin-geel bij de vrouwtjes. Aan de zijkant opvallend gele zoomen. Het is een gedrongen libel die door zijn brede en afgeplatte achterlijf en de opvallende zwart-bruine basisvlekken op de vleugels goed van andere soorten, zoals de bruine korenbout, te onderscheiden is. De platbuik kan een lichaamslengte bereiken van 39 tot 48 millimeter. De vrouwtjes blijven in de regel iets kleiner dan de mannetjes.

Platbuik vrouwtje (Photo by Erik)

De vliegtijd van de platbuik loopt van eind april tot begin september, met een piek in de tweede helft van mei en de eerste helft van juni.

Mannetjes verdedigen een territorium, ze zijn erg agressief en verjagen zowel andere mannetjes als exemplaren van heel andere libelsoorten. De mannetjes gebruiken vaak een duidelijk boven het maaiveld uit-stekende plaats als uitkijkpost, zoals een rietstengel of een tak.
Als een vrouwtje in het territorium komt zal het mannetje proberen te paren. De paring duurt maar enkele seconden en vindt plaats in de lucht. Het vrouwtje zet de eitjes af op de waterspiegel onder begeleiding van het mannetje.

De voorstadia worden nimfen genoemd en zijn gedrongen en vleugelloos. Zowel de volwassen libel als de nimfen zijn jagers die leven van andere diertjes zoals kleinere vliegende insecten. De libel leeft meestal twee jaar als nimf in het water op de bodem en overwintert hier ook. De volwassen platbuik kan enkele maanden oud worden.

BRON: Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Platbuik).

Deel:

Meer berichten

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Oerwoud

Samen met mijn zoon en zijn partner hebben we ons gebied doorlopen. Speciaal hiervoor hebben ze sjtevelle (=laarzen) gekocht.

Koraaljuffer ten prooi!

Donderdag 9 juli. In de namiddag, met een broeierige zon ga ik op zoek naar libellen. En die kom ik tegen, maar ze zijn niet alleen……

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.