Eerste ontdekkingstocht landgoed Hoosden

Een kasteel, 3 mooie hoeves, natte natuur, stijlwanden, ruige graslanden, moeras, bos, akkerland, vennetje, wilde paarden, enkele paden (al dan niet afgesloten voor publiek). Liggend in St. Odiliënberg tussen Herkenbosch, Ool en Montfort.

Dat is het onderzoeksgebied van onze groep.

De groep ging voor het eerst samen op pad op vrijdag 17 januari. Wij 4, Erik-Joyce-Ruud-Willem en onze mentor, Marjo. Stuk voor stuk natuurliefhebbers, enthousiastelingen en deelnemers aan de cursus Natuurgidsenopleiding 2020 – 2021 van IVN, regio Midden- en Noord-Limburg.

Eerst een kopje, euh zeg maar KOP thee, in St. Odiliënberg en toen op pad met de wandelschoenen en zelfs eentje met de “Sjtevele”.

We lopen via de kasteellaan het gebied in en volgen hierbij de steilrand. Een steilrand die ooit oever was van de Roer. We hebben hier dus te maken met een oude roerarm, een hele oude afgesneden loop van de Roer.

Het valt op dat er grote oude bomen staan op de steilrand. Een boom met 2 stammen die elkaar hogerop weer opzoeken. Hoe heet dit natuurfenomeen? Op veel bomen is de stam ingekrast. Zelfs eentje waar onze Willem zijn naam staat (foei Willem!). Een prachtig portret, oelang geleden is dat gemaakt vragen we ons af. Willem weet het antwoord niet.

In het dal zie je overal elzen staan, dikke beuken staan op de het talud van de oude Roerarm. Diverse bomen zijn gesneuveld door zwammen: we leren de verschillende benamingen. Op de beuk zien we de tondelzwam en op de berk de berkenzwam

Plots horen we geritsel en geklater. We zien 3 reeën in de laagte wegspringen, 3 witte staartjes. Even later ‘plons, plons’de reeën springen door het ondiepe water de andere kant uit en vluchten weg van ons.

We zien hoeve De Postberg liggen en gaan verder over een klein paadje langs het talud. Voor ons veel holen, duidelijk een hele grote dassenburcht. Waarom duidelijk, we zien afdruk van een dassenpoot, we zien de manier van bewoning van de burcht, en plekken die markant zijn in de buurt van de burcht. Later in ons onderzoek zullen we uitgebreid onderzoek doen naar dit prachtige zoogdier en zullen we beschrijven hoe dit dier leeft.

We kiezen voor een pad midden door de laagte…..’toter’ en een paar grote oude omgevallen bomen. Ook in deze bomen is leven te zien. We komen bij een prachtig stuk ruig grasland, aan 1 zijde zien we rode bessen, wat zal dat zijn?  Aan de andere kant valt op dat in het weiland een begroeing staat waarbij een soort heuvel te zien is. ‘Dae mit die sjtevele’ gaat op ontdekking. Hij gebruikt zijn laarzen optimaal, waad door de met watergevulde greppel naar de wei. Het blijkt een dichte begroeing rondom oude takken te zijn. Toch benieuwd wat we daar in de andere periodes gaan aantreffen.

We kiezen om niet op het pad te blijven maar via de weien naar de verharde weg te lopen die langs boederij Overen loopt. Achter de boerderij gaan we bij de slagboom de ruige weien in van de koningspaarden. Drie mooie paarden staan ons nieuwsgierig aan te kijken. Ze komen ons inspecteren. Gelukkig weet Erik hoe je deze paarden kunt benaderen. Ze komen hem zelfs besnuffelen terwijl hij foto’s van ze maakt.

Een mooi weiland met een ven waar veel leven te verwachten is in de zomer. We zijn benieuwd. Wij gaan terug, terug naar de verharde weg. Nu echter weer niet via een pad maar door de weien. Dat betekent in de lagere gebieden: ‘toter’ en beekje springen. Onze prachtige schoenen poesten we een beetje schoon bij de Roer.

De eerste kennismaking met ons onderzoeksgebied is geslaagd, een tochtje van 6 kilometer in 2,5 uur. Benieuwd naar ons 2e bezoek waarbij we zullen beginnen bij het vennetje. Ennuh oude wandelschoenen en ‘sjtevele’ zijn dan echt wenselijk.

17 januari, Joyce

Deel:

Meer berichten

Winterse sferen

Het vriest nog flink als we deze ochtend om 10 uur hebben afgesproken bij de Geluksplek (nr 8) aan De Dreeft. Ruud en ik gaan

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.