Het is zover….

De eerste libellen vertonen zich eind april. Op de foto een glassnijder mannetje. (Photo by Erik)

Terwijl ik op zoek was naar oranjetipjes werd ik verrast door de eerste libellen van dit jaar (althans, de eerste die ik waarneem). Maar liefst 2 soorten vlogen tegelijkertijd in mijn buurt. Dat betekent kiezen. Welke volg ik in de hoop dat hij/zij gaat zitten en blijft zitten. Zo vroeg in de avond is dat zeker geen garantie. Dat in tegenstelling tot de vroege ochtend als dauwdruppels voorkomen dat de libellen al gaan vliegen. Maar ik had geluk. De glassnijder streek neer op een takje en bleef warempel lang zitten. Achteraf zag ik op de foto waarom. Hij was een larve aan het verorberen.

De glassnijder komt vrij algemeen voor in Nederland en behoort tot de familie van de glazenmakers. Kenmerkend zijn de pterostigma’s (gekleurde vlekken in de vleugels), die zijn lang en zeer smal. Het mannetje heeft blauwe: vlekken op achterlijf en blauwe ogen en geelgroene schouderstrepen, lang en smal. Segment 3 is niet ingesnoerd, zoals bij mannetjes van andere glazenmakers. Het vrouwtje heeft gele vlekken op het achterlijf bruine ogen en de schouderstrepen zijn gereduceerd tot vlekjes.

Mannetje platbuik. (Photo by Erik)

Ook bij de tweede soort werd mijn geduld beloond. Een mannetje platbuik liet zich ook op de foto zetten. Typerend voor deze forse libel, is het zeer brede achterlijf. Zowel voorvleugels als achtervleugels hebben aan de basis een donkere vlek. De aders in de donkere vlekken zijn opvallend geel. Mannetje: achterlijf na enige tijd blauw, met gele zomen langs de segmentranden. Bij uitgekleurde vrouwtjes is het achterlijf bruin, met gele zomen opzij. De platbuik komt zeer algemeen voor in Nederland.

2 langpootmuggen, maar welke?. (Photo by Erik)

En zoals zo vaak met waarnemen zie je bij het verlaten van het natuurgebied toch weer iets moois. 2 langpootmuggen die voor het nageslacht zorgen.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht