Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Sleepspoor

Zondagochtend 18 oktober ben ik 2 uurtjes in ‘t Hoosden geweest. Ik ben begonnen in deelgebied ‘t Brook. Even kijken naar mijn vierkante meter. Na de poort valt direct het spoor in het gras op. Kan niet missen is sleepspoor over het hoofdpad richting de burcht. Het spoor heeft aan allebei de kanten een ‘glijbaan’ naar het water. Dit is dus een pad dat de bever gebruikt om materiaal naar de burcht te slepen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20201018_091136-1-1024x768.jpg
Een beverpad…van glijbaan naar glijbaan richting burcht

Omgewoelde wei

De wilde zwijnen zijn weer lekker bezig geweest in de wei, op veel plekken zie ik verse wroetsporen in het gras. Bij de grote poel sta ik ff stil, ganzen vliegen weg en ff later komt de ijsvogel ff een kijkje nemen. Hij vliegt struik in aan de waterkant en ff later vliegt hij weer weg richting de steilrand.

De wilde zwijnen, hoor ik ze nu of niet? In de verte hoor ik honden blaffen en junkeren zouden ze los hebben gelopen en een rotte varkens tegen zijn gekomen. Het lijkt er wel op. Achter de stal ga ik door de hoge brandnetels richting mijn vierkante meter. Ik hoor geritsel en ja hoor daar beweegt zich iets heel groots, een volwassen ree rent het moeras in.

Bij mijn vierkante meter, mijn onderzoeksplek, hebben de varkens gezocht naar lekkernijen. Resultaat bijna hele plek is omgewoeld 🙁 . Dus voor nu: weg plantjes. Ik geniet van de vele vogels, reigers vliegen af en aan bij de poel aan de steilrand. Nog even kijken bij een mooi bosje aan het water.

Badjes

Geweldig, sporen die ik op de Meinweg vaker zie zijn ook in ‘t Hoosden te vinden. Een bad gemaakt door de wilde zwijnen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20201025_091517-1-1024x768.jpg

Die badjes van de wilde zwijnen hebben een naam: zoelplek! Wilde zwijnen zoelen heel graag. Lekker badderen in liefst vettige modder, vaak aan de waterkant, of net aan de rand in een plas. Je ziet duidelijk de ovale vorm, zo groot als de omvang van het zwijn. Prachtig, hier liggen er 3 langs elkaar!

Werkplaats

Ik ga ook nog even een stukje van de steilrand verkennen, het is heerlijk rustig weer. De tijd dat de paddenstoelen uit de grond schieten en de bladeren langzaam verkleuren. Ik hoor èn zie een winterkoninkje. In de buurt van de beverburcht zie ik een geweldige werkplaats. Familie bever heeft alleen nog niet helemaal opgeruimd! Of ze zijn een paar ‘knuppelle”vergeten. Wat prachtig: beverglijpaadjes, spaanders en afgeknaagde takken. Zelfs eentje die aan 2 kanten spits is afgeknaagd. Ben benieuwd of hij zijn werkplaats nu heeft opgeruimd.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht