2e ronde

Vandaag (05.02.2020) voor de 2e keer ons gebied ingetrokken.

Na ons verzamelt te hebben bij de geluksplek 8 (bevers en het moerasbos) van Roerdalen, trekken we het terrein van de Konikpaarden in. Deze hebben deze keer geen interesse in ons, want ze blijven op forse afstand.

Na het oversteken van een goed gevulde beek en onder het prikkeldraad door te zijn gegaan vervolgen we een pad dat vooral door een aantal zoogdieren wordt gebruikt. Op dit pad zijn een aantal duidelijke pootafdrukken en sporen van dassen, bevers en everzwijnen.

We hebben nog amper daar plaatjes van geschoten en er schieten een 4-tal everzwijnen achter ons langs. We hebben ze hoogstwaarschijnlijk enige angst ingeboezemd, ondanks dat we ze al voorbij waren.

Op dit drassige pad zijn veel dwarsgangen van de buurtbewoners hier.

Uiteindelijk komen we uit bij de oude oever van de Roer (steilrand). Linksaf gaat richting “Huize Hoosden” en we volgen de steilrand naar rechts. Beneden blijft het drassig. Hier groeien veel bomen en grassen. Menige boom is omgevallen, c.q. om geknaagd.

Op een gegeven moment valt ons oog op een beverburcht. Midden in het drasland gelegen.

Beverburcht

We proberen dichterbij te komen, echter dichterbij dan 15-20 meter lukt niet. Of we krijgen erg natte handen en voeten. We gaan straks proberen of we niet van de andere kant dichterbij kunnen komen.

Onderweg langs de steilrand is een groot gat in de rand met een doorsnee van 30-40cm. Er staan geen pootafdrukken in de buurt. Naar allerwaarschijnlijkheid een vossenhol. Deze is of niet meer in gebruik of hij/zij heeft een nieuwe in-, uitgang gemaakt.

Na ongeveer een 500-600meter langs de steilrand gelopen te hebben, gaan we bovenop lopen en komen uiteindelijk weer bij de geluksplek 8 uit.

Via de weide van de Konikpaarden gaan we richting beverburcht. Hier hebben trouwens de everzwijnen flink huisgehouden (gewoeld); het grasveld ligt aardig overhoop. Na een tijd zoeken vinden we deze aan de waterkant (10 meter breed). Natuurlijk is er geen activiteit van de bever(s).

Wilde zwijnen hebben hier behoorlijk gewroet

Vandaag veel vogelgeluiden. Zeker als je dit vergelijkt met de vorige keer.

We hebben afgesproken weer een keer op bezoek te gaan en dan een tijd op de uitkijk te gaan staan/zitten, in de hoop dat de bever(s) zich la(a)t(en) zien.

Als laatste hebben we helaas ook enige rommel mogen vinden, variërend van stoeptegels tot plastiek zakken en camouflagenet.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht