2e ronde

Vandaag (05.02.2020) voor de 2e keer ons gebied ingetrokken.

Na ons verzamelt te hebben bij de geluksplek 8 (bevers en het moerasbos) van Roerdalen, trekken we het terrein van de Konikpaarden in. Deze hebben deze keer geen interesse in ons, want ze blijven op forse afstand.

Na het oversteken van een goed gevulde beek en onder het prikkeldraad door te zijn gegaan vervolgen we een pad dat vooral door een aantal zoogdieren wordt gebruikt. Op dit pad zijn een aantal duidelijke pootafdrukken en sporen van dassen, bevers en everzwijnen.

We hebben nog amper daar plaatjes van geschoten en er schieten een 4-tal everzwijnen achter ons langs. We hebben ze hoogstwaarschijnlijk enige angst ingeboezemd, ondanks dat we ze al voorbij waren.

Op dit drassige pad zijn veel dwarsgangen van de buurtbewoners hier.

Uiteindelijk komen we uit bij de oude oever van de Roer (steilrand). Linksaf gaat richting “Huize Hoosden” en we volgen de steilrand naar rechts. Beneden blijft het drassig. Hier groeien veel bomen en grassen. Menige boom is omgevallen, c.q. om geknaagd.

Op een gegeven moment valt ons oog op een beverburcht. Midden in het drasland gelegen.

Beverburcht

We proberen dichterbij te komen, echter dichterbij dan 15-20 meter lukt niet. Of we krijgen erg natte handen en voeten. We gaan straks proberen of we niet van de andere kant dichterbij kunnen komen.

Onderweg langs de steilrand is een groot gat in de rand met een doorsnee van 30-40cm. Er staan geen pootafdrukken in de buurt. Naar allerwaarschijnlijkheid een vossenhol. Deze is of niet meer in gebruik of hij/zij heeft een nieuwe in-, uitgang gemaakt.

Na ongeveer een 500-600meter langs de steilrand gelopen te hebben, gaan we bovenop lopen en komen uiteindelijk weer bij de geluksplek 8 uit.

Via de weide van de Konikpaarden gaan we richting beverburcht. Hier hebben trouwens de everzwijnen flink huisgehouden (gewoeld); het grasveld ligt aardig overhoop. Na een tijd zoeken vinden we deze aan de waterkant (10 meter breed). Natuurlijk is er geen activiteit van de bever(s).

Wilde zwijnen hebben hier behoorlijk gewroet

Vandaag veel vogelgeluiden. Zeker als je dit vergelijkt met de vorige keer.

We hebben afgesproken weer een keer op bezoek te gaan en dan een tijd op de uitkijk te gaan staan/zitten, in de hoop dat de bever(s) zich la(a)t(en) zien.

Als laatste hebben we helaas ook enige rommel mogen vinden, variërend van stoeptegels tot plastiek zakken en camouflagenet.

Deel:

Meer berichten

Winterse sferen

Het vriest nog flink als we deze ochtend om 10 uur hebben afgesproken bij de Geluksplek (nr 8) aan De Dreeft. Ruud en ik gaan

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.