4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Op de eerste zomerse dag van de lente kan ik eindelijk starten met het telling van libellen. Het tellen doe ik voor het eerst dit jaar en met hulp van de Vlinderstichting heb ik in het Hoosden 5 stroken van 50 meter uitgezet langs het water. Het is de bedoeling dat ik bij geschikt weer minimaal elke 2 weken libellen ga tellen langs deze routes. De aantallen en soorten geef ik online door aan de Vlinderstichting. Dat levert samen met alle tellers van het ‘meetnet libellen’ natuurlijk een heleboel data op. Wanneer alle gegevens samen worden gevoegd, kun je op landelijke schaal zien hoe alle soorten in Nederland het doen.

Vandaag, 9 mei ben ik rond de middag ter plekke. Voor de zekerheid heb ik mijn camera mee om foto’s te kunnen maken. Ken ik de soort namelijk niet kan ik deze thuis op mijn gemak determineren alvorens mijn waarnemingen door te geven. Die camera heeft bovendien een ander voordeel. Andere waarnemingen kan ik mooi vastleggen en publiceren in dit blog.

Ik tel aan 4 van de 5 oevers die ik langsloop meerdere vuurjuffers en als klap op de vuurpijl 2 bruine winterjuffers. Ik had ze nog niet eerder waargenomen!

Vuurjuffers
Bruine winterjuffers

Als ik klaar ben met het speuren langs de oevers zie ik 2 ganzen op het naastgelegen ven. Ze hebben me gezien maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de grauwe gans gaan deze Grote Canadese ganzen er niet snel vandoor. Sterker nog, ze zwemmen op met af.

Grote Canadese ganzen

Hert is echt de dag van de koppels hoor. In de lucht hebben 2 buizerds het gezellig met elkaar.

De buizerds vliegen sierlijk langs elkaar.

Als ik terugloop naar mijn fiets zie ik een witte vogel in de lucht. Ik zie meteen dat ie te klein is voor de Grote Zilverreiger. Zou het een lepelaar zijn? Hij is te ver weg om het zeker te weten maar de foto geeft duidelijkheid. Ik zoom in en de 2e klap op de vuurpijl is binnen. Een lepelaar in het Hoosden!

De lepelaar boven het Hoosden!!

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud zijn. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Stuur ons een bericht