Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in 't Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Mooi is het om eens ‘t Hoosden van een afstand te bekijken. Vanuit de Linnerheide viel ons vrijdagavond pas op dat mooie bollen in de bomen zitten. Nee, geen bollen van klimop. De klimop is deze bomen langzaam aan ‘t wurgen.

Bij nadere inspectie met onze verrekijker zien we dat het maretakken zijn. Diverse populieren op de steilrand hebben die bollen. Ze zitten vooral hoog in de boom maar verder op zitten er net boven de struikenlaag.

De maretak is nu nog goed zichtbaar in de populieren.

Maretakken zie je heel veel in Zuid-Limburg. Maar in de rest van het land komen ze beduidend minder voor. Een maretak wordt door vogels verspreid. Hij groeit op bomen met zacht hout. De Canadese Populier is de meest geziene boom met maretakken, maar soms zitten ze ook in acacia’s of appelbomen.

Zo zie je maar weer, je blijft altijd ontdekken in de natuur. Af en toe blikveld veranderen is goede zaak.  We hebben al heel vaak het paadje op de steilrand gelopen. Je ziet dan het mooie broekbos, voorjaarsbloeiers, of het glooiende landschap van de Linnerheide. Maar van een afstand de rand bekijken levert ook nieuwtjes op.

Een Maretak is een halfparasiet, die een deel van haar voedsel zelf produceert. Haar bladeren bevatten namelijk net als de meeste andere planten bladgroen en dus kan ze met behulp van zonlicht suikers maken. Voor de verzorging met water en voedingsstoffen is ze echter aangewezen op haar gastheer. Met kleine worteltjes boort ze de sapstroom van de gastheer aan en gebruikt een deel van hetgeen de gastheer eigenlijk zelf nodig heeft. Nu is het in een grote boom helemaal geen probleem als er één of enkele Maretakken in groeien.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud zijn. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Stuur ons een bericht