Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud zijn. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Mannetjes worden beren genoemd en de vrouwtjes zeugen. De das heeft geen natuurlijke vijanden.

Taxonomische indeling:
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (roofdieren)
Familie: Mystelidae (marterachtigen)
Geslacht: Meles

Beschrijving:

De das kenmerkt zich door zijn opvallende vachttekening: de nekharen op de rug zijn wit aan de basis, gevold door een zwarte band en wit aan de punt. De bovenzijde lijkt daarmee grijs van kleur. De onderzijde en poten zijn zwart. De kop, oorpluimen en de punt van de staart zijn wit. Op de kop lopen 2 brede zwarte strepen, van de snuit via de ogen naar het achterhoofd. De das heeft kleine, zwarte ogen. Albinisme (helemaal wit), melanisme (helemaal zwart) en erythrisme (rossig) kunnen voorkomen. Zijn lichaam is aangepast aan het leven in de burcht. Zijn lichaam is wigvormig, met een vrij kleine kop en een lange snuit. Ook heeft hij korte, stevige voorpoten en een korte staart

Deel:

Meer berichten

“mijn”tuin door het jaar

Afgelopen jaar heb ik “mijn” tuin regelmatig in beeld gebracht, van beginnende groei, via overwoekering tot sneeuw en ijs.

Start van de lente!

Op zondagmorgen heel vroeg, want de zomertijd is vannacht ingegaan, zijn we op pad gegaan met Marianne Janssen. Natuurlijk houden we afstand, wat niet in alle situaties lukt.
Het doel vandaag is geluiden van vogels te leren (her)kennen.
Bij onze verzamelplaats, voor we op stap gaan, begint de “scholing” al. En die gaat verder dan vogels horen en spotten.
In dit blog een fotoreportage van wat we die ochtend zagen.

Winterse sferen

Het vriest nog flink als we deze ochtend om 10 uur hebben afgesproken bij de Geluksplek (nr 8) aan De Dreeft. Ruud en ik gaan

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.