Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud zijn. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Mannetjes worden beren genoemd en de vrouwtjes zeugen. De das heeft geen natuurlijke vijanden.

Taxonomische indeling:

Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (roofdieren)
Familie: Mystelidae (marterachtigen)
Geslacht: Meles

Beschrijving:

De das kenmerkt zich door zijn opvallende vachttekening: de nekharen op de rug zijn wit aan de basis, gevold door een zwarte band en wit aan de punt. De bovenzijde lijkt daarmee grijs van kleur. De onderzijde en poten zijn zwart. De kop, oorpluimen en de punt van de staart zijn wit. Op de kop lopen 2 brede zwarte strepen, van de snuit via de ogen naar het achterhoofd. De das heeft kleine, zwarte ogen. Albinisme (helemaal wit), melanisme (helemaal zwart) en erythrisme (rossig) kunnen voorkomen. Zijn lichaam is aangepast aan het leven in de burcht. Zijn lichaam is wigvormig, met een vrij kleine kop en een lange snuit. Ook heeft hij korte, stevige voorpoten en een korte staart

In het Hoosden komen veel dassen voor. O.a. een gigantische burcht aan de westkant in de steilrand zorgt voor huisvesting. Het burchtcomplex bestrijkt een oppervlak van ± 6000 m2. Klik hier voor een beschrijving van deze burcht.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht