Koninklijke ontmoeting!

Geen oranjetipjes vandaag maar de verrassing is groot wanneer een koninginnenpage (Papilio machaon) rustig voor me in het gras gaat zitten. (Photo by Erik)

Gewillig laat de vlinder uit de familie van de pages zich op de foto zetten. Het is een van de grootste vlinders die in Nederland voorkomen. Zijn spanwijdte is tot wel 75 mm. Volgens gegevens van de vlinderstichting is het een vrij schaarse standvlinder (een vlinder die in een bepaald gebied gedurende minimaal tien jaar een populatie heeft) die vooral in de zuidelijke helft van het land voorkomt maar steeds meer wordt waargenomen in de noordelijke helft.

Half verscholen achter een brandnetel. (Photo by Erik)

Blij met mijn koninklijke ontmoeting vervolg ik mijn weg. Het oranjetipje (overigens eveneens koninklijk vanwege de kleur …) kan nu wel wachten tot mijn volgende bezoek.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht