Vegetatie onderzoek Broekbos

11.00 uur · 20°C · vak N13
Ik ga op zoek naar een mooie plek voor het monitoren van mijn 1m².

Eerst een stuk bedacht aan de rand tussen het (modder)pad en de Leropperweg. Echter hier staan alleen “maar” bramenstruiken. Dus minder geschikt. Maar verderop moet het dan worden.

Tussen het pad en het broekbos aan de zuidelijke kant is een waterrijk stuk. In het “stilstaande” water staan al menige bloemen, grassen en dodden.

Ik ben al aan de late kant, want hele gebied is al aan het ontluiken, d.w.z. menig plant staat al in bloei.

Tussendoor nog een grote bonte specht laten vluchten. Ik heb hem/haar wel gehoord maar in eerste instantie niet gezien. Dus vliegt hij verschrikt weg.

Als ik ons gebied verlaat, staan op de akker langs de Leropperweg een 13-tal ooievaars. Zij laten zich door de tractor bijna niet van hun plek verdrijven.

Op mijn vierkante meter heb ik de volgende planten al gezien:

  1. Gewone dotterbloem (caltha palustris)
  2. Gras (juncus effusus)
  3. Gele lis (iris pseudacorus)
  4. Moeraszegge (carex acutiformis)

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht