Oranjetipjes!

Nu Koningsdag niet gevierd mag worden ga ik vandaag op zoek gegaan naar oranjetipjes. Deze keer met succes! (Photo by Erik)

Op de foto zien jullie 2 oranjetipjes. Het witte vrouwtje en het mannetje met de oranje vleugeltipjes. De afgelopen weken heb ik deze vlinders meermalen waargenomen in Het Hoosden maar overdag zijn ze lastig te fotograferen omdat ze nauwelijks lang stil zitten. In de ochtend doen ze dat wel omdat de dauw op hun vleugels voorkomt dat ze al gaan vliegen. Maar ze dan vinden op hun waardplant, de pinksterbloem, is eveneens lastig. Dan maar eens tegen de avond op zoek en met succes. De diertjes blijven nu wat langer zitten waardoor je ze beter kunt observeren en fotograferen. Met dichtgeklapte vleugels zijn het ware kunstobjecten.

Oranjetipje: vrouwtje. (Photo by Erik)

Oranjetipjes (Pieridae / Anthocharis cardamines) vliegen van half april tot eind mei. Het vrouwtje, zo heb ik ook waar genomen, gaat vaker op de waardplanten nectar drinken dan het mannetje. Naast de pinksterbloem is ook look zonder look een waardplant voor het oranjetipje. Waar deze planten te vinden zijn langs beschutte plaatsen in vochtige hooilanden en zonnige bosranden kun je deze dagvlinder uit de familie van de witjes (Pieridae) tegen komen.

Oranjetipje: mannetje. (Photo by Erik)

De waardplanten worden gebruikt om de eitjes op af te zetten. De rups eet van de waardplant maar verlaat deze als hij zich gaat verpoppen. Hij zoekt daarvoor een boom of struik op en rond een stengel worden draden gesponnen, waarna hij zich van onder naar boven stevig inspint. Op die manier overwinterd hij om in april zich als vlinder weer te tonen.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht