Mijn eerste dassenwacht

Wat een foto van een das had moeten worden werd een ontmoeting met een Bosuil.

In het Hoosden ligt een grote dassenburcht. De afgelopen weken hebben we vele sporen van dassen gezien in het gebied. Ook rond de burcht zijn vele sporen zichtbaar. Het was voor mij de eerste keer dat ik op pad ben gegaan om de dassen zelf te zien. Althans en poging te wagen tot… De natuur laat zich immers niet dwingen.

Rond 19:30u ben ik aangekomen op mijn vooraf uitkozen plekje om de dassenburcht te bespieden. Achter een omgevallen boom installeer ik mijzelf met de camera in de aanslag. Met de wind hoef ik geen rekening te houden want die is er niet.

Als ik goed en wel geïnstalleerd ben komt er nog een mountainbiker langs maar daarna blijft het rustig. De vogels zijn nog volop in de weer en het is een kakofonie van gefluit. Als het langzaamaan donkerder wordt dooft het vogelconcert ook langzaam uit. Een zwartkop zoekt op een paar meter van mij vandaag een slaapplek en een vink is nog even op zoek naar een avondsnack.

Als de zon net onder is hoor ik diverse vogels waarschuwen voor gevaar. In mijn ooghoek zie ik een kleine vogel tussen de bomen doorvliegen en op het moment dat ik kijk land een bosuil op een tak op zo’n 10 meter afstand van mij. Hij/zij hoort mijn camera klikken en kijkt me aan. Meteen vliegt de uil weer op en verdwijnt tussen de bomen op zoek naar een avondmaal.

Bosuil

Drie kwartier lang gebeurt er niet veel. De vogels zijn weer rustig en ik hoor zelfs geen geritsel tussen de overvloedig aanwezige droge bladeren. Dan begint de boer op de akker boven aan de steilrand de beregeningsinstallatie te verplaatsen. Het lawaai komt steeds dichterbij. Ik besluit om mijn poging de dassen te zien te staken. Met dit lawaai zullen ze nog wel even wachten om tevoorschijn te komen en bovendien is het al aardig donker geworden.

De dassen heb ik helaas niet gezien vanavond maar de ontmoeting met de bosuil maakte dat helemaal goed.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht