Mijn eerste dassenwacht

Wat een foto van een das had moeten worden werd een ontmoeting met een Bosuil.

In het Hoosden ligt een grote dassenburcht. De afgelopen weken hebben we vele sporen van dassen gezien in het gebied. Ook rond de burcht zijn vele sporen zichtbaar. Het was voor mij de eerste keer dat ik op pad ben gegaan om de dassen zelf te zien. Althans en poging te wagen tot… De natuur laat zich immers niet dwingen.

Rond 19:30u ben ik aangekomen op mijn vooraf uitkozen plekje om de dassenburcht te bespieden. Achter een omgevallen boom installeer ik mijzelf met de camera in de aanslag. Met de wind hoef ik geen rekening te houden want die is er niet.

Als ik goed en wel geïnstalleerd ben komt er nog een mountainbiker langs maar daarna blijft het rustig. De vogels zijn nog volop in de weer en het is een kakofonie van gefluit. Als het langzaamaan donkerder wordt dooft het vogelconcert ook langzaam uit. Een zwartkop zoekt op een paar meter van mij vandaag een slaapplek en een vink is nog even op zoek naar een avondsnack.

Als de zon net onder is hoor ik diverse vogels waarschuwen voor gevaar. In mijn ooghoek zie ik een kleine vogel tussen de bomen doorvliegen en op het moment dat ik kijk land een bosuil op een tak op zo’n 10 meter afstand van mij. Hij/zij hoort mijn camera klikken en kijkt me aan. Meteen vliegt de uil weer op en verdwijnt tussen de bomen op zoek naar een avondmaal.

Bosuil

Drie kwartier lang gebeurt er niet veel. De vogels zijn weer rustig en ik hoor zelfs geen geritsel tussen de overvloedig aanwezige droge bladeren. Dan begint de boer op de akker boven aan de steilrand de beregeningsinstallatie te verplaatsen. Het lawaai komt steeds dichterbij. Ik besluit om mijn poging de dassen te zien te staken. Met dit lawaai zullen ze nog wel even wachten om tevoorschijn te komen en bovendien is het al aardig donker geworden.

De dassen heb ik helaas niet gezien vanavond maar de ontmoeting met de bosuil maakte dat helemaal goed.

Deel:

Meer berichten

Winterse sferen

Het vriest nog flink als we deze ochtend om 10 uur hebben afgesproken bij de Geluksplek (nr 8) aan De Dreeft. Ruud en ik gaan

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.