Koraaljuffer ten prooi!

Donderdag 9 juli. In de namiddag, met een broeierige zon ga ik op zoek naar libellen. En die kom ik tegen, maar ze zijn niet alleen......

Als ik de sloot nader (het water staat behoorlijk hoog) zie ik ze vliegen, tussen het riet en het pitrus. Rood, blauw, echte libellen en juffers. Ze gaan zitten en vliegen weer op. Ondanks een korte libellencursus van de Vlinderstichting, die ik onlangs heb gevolgd, blijft het herkennen in het veld verdomd lastig. Ik ben dus blij met m’n camera die het mogelijk maakt de determinatie uit te stellen tot thuis.

Terwijl ik een koraaljuffer (heb ik dus thuis opgezocht!) zie zitten vliegt ze op en volg ik haar. Opeens hangt ze in een web en onmiddellijk is daar de eigenaar al. Een Rietkruisspin. Vliegensvlug gaat deze de juffer te lijf en in een mum van tijd is de prooi zeker gesteld. Hier volgen de overige foto’s die ik tijdens dit indrukwekkende tafereel heb gemaakt.

De koraaljuffer.

Familie

De koraaljuffer behoort tot de familie waterjuffers.

Herkenning

25-35 mm. Poten lichtrood. Borststuk aan bovenzijde bronskleurig. Schouderstrepen zeer smal of afwezig. Geen achteroogsvlekken. Mannetje: achterlijf geheel bloedrood. Ogen rood. Pterostigma’s donkerrood. Vrouwtje: op basis van achterlijfskleur zijn drie vormen te onderscheiden: Vorm erythrogastrum lijkt sterk op het mannetje door een geheel rood achterlijf. Alleen de segmentranden zijn donker. Vorm typica (en die zien jullie op de foto) is donker gekleurd op segmenten 4 tot en met 8, soms iets meer, soms iets minder. Vorm intermedium betreft allerlei overgangsvormen tussen erythrogastrum en typica. Vorm melanogastrum heeft een geheel donker gekleurd achterlijf.

Tot voor kort vrij zeldzaam tot vrij algemeen, maar deze zuidelijke soort wordt de laatste jaren snel algemener. Inmiddels algemeen in Drenthe en het oosten van Noord-Brabant.

Levenscyclus

De levenscyclus duurt een, mogelijk soms twee jaar. De larven zijn nog niet volledig volgroeid als ze de (laatste) winter in gaan. Uitsluipen gebeurt van eind mei tot eind augustus, met een piek in juli en begin augustus.

Vliegtijd en gedrag

Van eind mei tot eind september, vliegpiek in tweede helft van juli en eerste van augustus. De imago’s blijven doorgaans in de buurt van het water en zijn dan aan te treffen tussen pijpenstrootje of pitrus. Eitjes worden in tandem afgezet op uit het water stekende planten, drijvend veenmos, of andere drijvende planten.

Mobiliteit

Zwakke vlieger, weinig mobiel. Toch weet de soort zich vrij vlot uit te breiden.

Bron: https://www.vlinderstichting.nl/libellen/overzicht-libellen/details-libel/koraaljuffer

De Rietkruisspin dient haar prooi een verlammende beet toe.
De juffer is weerloos. De Rietkruisspin verkent haar prooi.
De koraaljuffer heeft het niet overleefd.

De rietkruisspin.

De rietkruisspin (Larinioides cornutus) is een spinnensoort uit de familie wielwebspinnen. De spin komt voor in heel Europa.
De vrouwtjes bereiken een lichaamslengte van 13 millimeter, de mannetjes worden niet groter dan 8 mm. Deze spin wordt gevonden in vochtige gebieden, met name bij water. Het web wordt gespannen tussen het gras of in lage struiken. De spin verbergt zich overdag en ‘s nachts bevindt ze zich in haar web
Deze spin bouwt het verticaal hangende web op enige hoogte en vangt voornamelijk vliegende insecten. De spin wordt zelf gegeten door insecteneters zoals vogels. De levenscyclus is tweejarig; de paring vindt plaats in de herfst en de eitjes overwinteren. In de lente komen ze uit en pas het volgende jaar worden de spinnen volwassen
Met het web, waarin de spin gewoonlijk ondersteboven in het centrum zit te wachten, wordt het voedsel gevangen. Het wielvormige web wordt dagelijks opnieuw gesponnen, dit duurt ongeveer 20 minuten. 

BRONNEN: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rietkruisspin
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisspin

Deel:

Meer berichten

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud

“mijn”tuin door het jaar

Afgelopen jaar heb ik “mijn” tuin regelmatig in beeld gebracht, van beginnende groei, via overwoekering tot sneeuw en ijs.

Start van de lente!

Op zondagmorgen heel vroeg, want de zomertijd is vannacht ingegaan, zijn we op pad gegaan met Marianne Janssen. Natuurlijk houden we afstand, wat niet in alle situaties lukt.
Het doel vandaag is geluiden van vogels te leren (her)kennen.
Bij onze verzamelplaats, voor we op stap gaan, begint de “scholing” al. En die gaat verder dan vogels horen en spotten.
In dit blog een fotoreportage van wat we die ochtend zagen.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.