Agressieve aanval in het Hoosden

Impressie van de excursie met Willem van Beijnen waarbij we waterdiertjes hebben bekeken.

Het weer was ons positief gezind deze vrijdagmiddag in het Hoosden. Samen met onze coach Willem trokken we met schepnetjes en plastic bakken “het brook” in om waterdiertjes (macro-invertebraten) te zoeken. Als speciale gast hadden we Mathilda Verbeek bij ons (dochter van de eigenaar van dit stuk van het Hoosden).

Al snel kwamen we er achter dat het waterpeil vrij hoog stond. Waarschijnlijk door de vele regenval van de afgelopen weken. Erik had, door zijn twijfel bij aankomst, het verkeerde schoeisel en moest terugkeren naar zijn auto om laarzen aan te trekken. Maar zelfs met laarzen aan moesten we voorzichtig door het overstroomde weiland waden. De rand van de laagste laarzen staken maar net boven het water uit. Na een balanceer act over een slootje arriveerden we bij de onderzoeksplek. Het maanvormige ven aan de oostzijde.

De schepnetjes werden geïnspecteerd en hier en daar nog even verstevigd alvorens we de eerste waterbeestjes op gingen scheppen. Na enige oefening en instructie van Willem lukte het om vele verschillende soorten diertjes uit het water te vissen.

Tussen de bedrijven door heb ik en filmpje gemaakt van de excursie. Daarin kon ik de flitsende aanval van een agressieve jager vastleggen!

Hieronder een overzicht van de soorten die we zoal gevonden hebben:

Deel:

Meer berichten

Das

De das verblijft overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud

“mijn”tuin door het jaar

Afgelopen jaar heb ik “mijn” tuin regelmatig in beeld gebracht, van beginnende groei, via overwoekering tot sneeuw en ijs.

Start van de lente!

Op zondagmorgen heel vroeg, want de zomertijd is vannacht ingegaan, zijn we op pad gegaan met Marianne Janssen. Natuurlijk houden we afstand, wat niet in alle situaties lukt.
Het doel vandaag is geluiden van vogels te leren (her)kennen.
Bij onze verzamelplaats, voor we op stap gaan, begint de “scholing” al. En die gaat verder dan vogels horen en spotten.
In dit blog een fotoreportage van wat we die ochtend zagen.

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.