Agressieve aanval in het Hoosden

Impressie van de excursie met Willem van Beijnen waarbij we waterdiertjes hebben bekeken.

Het weer was ons positief gezind deze vrijdagmiddag in het Hoosden. Samen met onze coach Willem trokken we met schepnetjes en plastic bakken “het brook” in om waterdiertjes (macro-invertebraten) te zoeken. Als speciale gast hadden we Mathilda Verbeek bij ons (dochter van de eigenaar van dit stuk van het Hoosden).

Al snel kwamen we er achter dat het waterpeil vrij hoog stond. Waarschijnlijk door de vele regenval van de afgelopen weken. Erik had, door zijn twijfel bij aankomst, het verkeerde schoeisel en moest terugkeren naar zijn auto om laarzen aan te trekken. Maar zelfs met laarzen aan moesten we voorzichtig door het overstroomde weiland waden. De rand van de laagste laarzen staken maar net boven het water uit. Na een balanceer act over een slootje arriveerden we bij de onderzoeksplek. Het maanvormige ven aan de oostzijde.

De schepnetjes werden geïnspecteerd en hier en daar nog even verstevigd alvorens we de eerste waterbeestjes op gingen scheppen. Na enige oefening en instructie van Willem lukte het om vele verschillende soorten diertjes uit het water te vissen.

Tussen de bedrijven door heb ik en filmpje gemaakt van de excursie. Daarin kon ik de flitsende aanval van een agressieve jager vastleggen!

Hieronder een overzicht van de soorten die we zoal gevonden hebben:

Deel:

Meer berichten

Sporen van zoogdieren

Zomaar op een zondagochtend zag ik wildpaadjes, beverglijbanen, wild zwijn baden en een beverwerkplaats. Sporen van zoogdieren zijn meer dan alleen pootafdrukken.

Oerwoud

Samen met mijn zoon en zijn partner hebben we ons gebied doorlopen. Speciaal hiervoor hebben ze sjtevelle (=laarzen) gekocht.

Koraaljuffer ten prooi!

Donderdag 9 juli. In de namiddag, met een broeierige zon ga ik op zoek naar libellen. En die kom ik tegen, maar ze zijn niet alleen……

Stuur een bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.