Agressieve aanval in het Hoosden

Impressie van de excursie met Willem van Beijnen waarbij we waterdiertjes hebben bekeken.

Het weer was ons positief gezind deze vrijdagmiddag in het Hoosden. Samen met onze coach Willem trokken we met schepnetjes en plastic bakken “het brook” in om waterdiertjes (macro-invertebraten) te zoeken. Als speciale gast hadden we Mathilda Verbeek bij ons (dochter van de eigenaar van dit stuk van het Hoosden).

Al snel kwamen we er achter dat het waterpeil vrij hoog stond. Waarschijnlijk door de vele regenval van de afgelopen weken. Erik had, door zijn twijfel bij aankomst, het verkeerde schoeisel en moest terugkeren naar zijn auto om laarzen aan te trekken. Maar zelfs met laarzen aan moesten we voorzichtig door het overstroomde weiland waden. De rand van de laagste laarzen staken maar net boven het water uit. Na een balanceer act over een slootje arriveerden we bij de onderzoeksplek. Het maanvormige ven aan de oostzijde.

De schepnetjes werden geïnspecteerd en hier en daar nog even verstevigd alvorens we de eerste waterbeestjes op gingen scheppen. Na enige oefening en instructie van Willem lukte het om vele verschillende soorten diertjes uit het water te vissen.

Tussen de bedrijven door heb ik en filmpje gemaakt van de excursie. Daarin kon ik de flitsende aanval van een agressieve jager vastleggen!

Hieronder een overzicht van de soorten die we zoal gevonden hebben:

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht