Op zoek naar lentebloeiers.

Rond de middag ga ik op zoek naar de eerste bloemen van het voorjaar in het Hoosden. Pinksterbloemen te over ... (Photo by Erik)

Pinksterbloemen.

In dit open deel van het Hoosden staat in de vennetjes gelukkig nog steeds water. Het hoge water van een aantal weken geleden is inmiddels weggezakt. De droogte van de afgelopen weken is nu al merkbaar. Het gebied is alweer vrij goed begaanbaar al zijn laarzen nog steeds een verstandige keus.

Al lopend doe ik meerdere waarnemingen en voer ze in op de iObs app. Best handig op die manier. Op het grootste ven maken 2 zwanen elkaar het hof. Verder zie ik de boomklever en de boomkruiper. De buizerd, eenden en grauwe ganzen zijn ook van de partij. De tjiftjaf laat zich duidelijk horen. En 2 wilde zwijnen vluchten weg zodra ik het broekbos ‘induik’.

Kijk eens hoe mooi ik ben..! (Photo by Erik)

Midden in het broekbos zie ik voor het eerst dit voorjaar een Oranjetipje. Later bij de steilrand zie ik er nog een. De Citroenvlinder is er ook weer. Als ik de steilrand nader zie ik de eerste bosanemonen. Maar ik weet dat er later meer gaan komen dus wacht ik met het in stelling brengen van mijn camera.

Al lopend langs op de steilrand ontdek ik naast het pad een Sleutelbloem en geef hem in met foto in op iObs. Als ik dezelfde avond al een mail krijg van een validator van waarneming.nl blijkt het op mijn foto van de Sleutelbloem te gaan om de Slanke sleutelbloem – Primula elatio. Handig toch, een deskundige die voor je determineert..

De Slanke Sleutelbloem. (Photo by Erik)

Ik vervolg mijn wandeling op de steilrand en zie grote groepen bosanemonen. Vooral witte exemplaren maar ook enkele meer rose bloemen. Ik haal mijn camera tevoorschijn en leef me uit.

Grote groep bosanemonen. (Photo by Erik)
Ook in rose. Prachtig, nietwaar! (Photo by Erik)

Tot zover mijn blog van deze boeiende wandeling door het Hoosden.

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht