Op zoek naar….

Ontdekkingstocht in mijn uppie in 't Brook en broekbos

Zondag 26 april | 8.30-12.00 | 6 graden | zonnig |

Wat een prachtige zondagochtend is t. Vandaag wil ik de graslanden in t Hoosden verkennen. Eens kijken waar ik mijn onderzoeksgebied beste ga nemen. Wat een apart zicht: dauw + pluisjes van de wilg….het lijkt wel of het gesneeuwd heeft achter boerderij Overen! Net toen ik dit zag hoor ik een flinke ‘Ploensj’ naast me in water vh broekbos…..ik zie luchtbelletjes maar geen beest. Zou t de bever zijn geweest? Even verderop heeft hij zijn burcht, dus dat zou goed kunnen. Ik loop door t gras richting ven. En alweer is er een beest duidelijk bezig geweest: nu wilde zwijnen. Ik zie vroetsporen In de wei: vers omgewoeld zand zonder die ‘sneeuw’.. Een half uur later sta ik in westelijk deel van grasland tussen mij en steilwandige ligt ongeveer 40 meter. Een prachtig gebied vol speenkruid ligt achter me, voor me een vennetje en in een bocht om me heen de steilwand. Het is 9.45 en opeens hoor ik daar een heel herkenbaar geluid….koekoek, koekoek. Het komt uit hoge bomen op de stijlrand. Ik zie een slanke vogel hoog in de boom zitten. Het is hem, de koekoek! De eerste die wij als onderzoeksgroep horen dit jaar. Prachtig! Ik maak een foto met telefoon….mmmm zie niks. Dus besluit ik foto te maken mèt verrekijker voor de lens. Hij is te zien. Die zelfde dag ziet natuurfotograaf Meinse vd Velde een koekoek op n andere plek in Midden-Limburg. Die foto mag ik gebruiken om hem dichterbij aan jullie te laten zien. Heel bijzonder is dat ik hem 2 uur lang boven mij zien vliegen en hem hoor. Hij vond t blijkbaar prima dat ik op onderzoek was in ‘ t Hoosden. Mijn gebied heb ik ook gevonden……later meer

De koekoek, dit is een vrouwtje. De mannetjes zijn grijs ( foto: Meinse vd Velden)

koekoek hoog in de boom….door verrekijker

sneeuw van dauw en pluisjes vd wilgen

Deel:

Meer berichten

Bijzondere ontmoetingen eind mei

Omdat de weersomstandigheden vandaag gunstig zijn besluit ik een bezoek te brengen aan het Hoosden voor mijn libellentelling. Het is warm en de zon schijnt meer dan voldoende om de libellen boven en naast de sloot te bewegen. Ik neem mijn camera met telelens mee om de waarnemingen vast te leggen en waar nodig thuis te determineren.

Het hoosde in het Hoosden

15 mei 2021 • 9:00 uur • 15°C
wisselvallig met af en toe zon en een bui.

Kort verslag van de excursie die we organiseerden als eindopdracht voor onze IVN natuurgidsenopleiding. Een mooie ochtend met af en toe de zon en op het eind een flinke hoosbui.

4 koppels en 1 solist

Het is broeierig warm vandaag, 9 mei. Ik fiets naar het Hoosden op zoek naar de eerste libellen van dit jaar. Gezien het weer gaat dat vast lukken!

Blikveld verruimen

Vrijdag 7 mei 19.00-21.00 uur 12° C

Wij komen nu bijna 1,5 jaar in ‘t Hoosden. Bij elk bezoek ontdekken we iets. Meestal verkleinen we ons blikveld. Deze keer verruimden we onze kijk op de steilrand.

Stuur ons een bericht